Ziekten en afwijkingen

Diarree
Diarree kan vele oorzaken hebben. Katten hebben namelijk een vrij gevoelig maag-darmstelsel en zijn bovendien gevoelig voor darmparasieten. Het is dan ook belangrijk dat uw kat hoogwaardig voedsel krijgt, tijdig ontwormd wordt en dat er zeer hygiënisch wordt omgegaan met het voedsel en de kattenbak. Een kat met diarree kan snel uitdrogen en door vochtverlies ernstig ziek worden of zelfs overlijden. Wacht daarom dan ook nooit te lang voor u een arts raadpleegt.

Katten- en niesziekte
Kittens krijgen in de eerste 8 weken antistoffen tegen bepaalde ziekten binnen via de moedermelk. Zodra ze overwegend zelf eten, neemt de werking af en wordt het tijd de dieren te laten enten tegen kattenziekte (Panleukopenie) en niesziekte (Feline Upper Respiratory Disease). Dit zijn zeer besmettelijke virusziekten die vaak een dodelijke afloop hebben. Kittens wordt daarom vaak rond de leeftijd van acht weken voor het eerst geënt en daarna nog een keer als ze 12 weken zijn.

HCM
HCM is een erfelijke hartziekte waarbij de spierwand van de linkerboezem van het hart verdikt en vergroot. Hierdoor kan het hart niet meer normaal functioneren. Het is een veelvoorkomend hartprobleem bij katten in het algemeen en komt ook voor bij Britten. Vaak beginnen de problemen pas als de kat al ruim volwassen is.
Aangenomen wordt dat HCM autosomaal dominant vererft. De vroege symptomen zijn subtiel en kunnen makkelijk over het hoofd worden gezien. Een kat lijkt gezond, maar kan ineens erg ziek worden of ‘zomaar’ doodgaan. Soms gaat er verlamming van de poten, een snellere hartslag of hartruis aan vooraf. Sommige katten ontwikkelen slechts lichte klachten en worden er ogenschijnlijk probleemloos oud mee, terwijl andere er vroegtijdig aan overlijden. Tot dusver is echografie de enige manier om de diagnose te kunnen vaststellen. De echografie dient uitgevoerd te worden door een gespecialiseerde dierenarts die er ervaring mee heeft en die met geavanceerde echoapparatuur werkt. HCM is ongeneeslijk, maar wanneer de ziekte tijdig geconstateerd wordt, kan er een specifieke medicatie worden toegediend waarmee de hartwerking enigszins verbeterd kan worden.

PKD
PKD is een erfelijke nierziekte die niet alleen bij katten, maar ook bij andere dieren en bij mensen voorkomt. De ziekte kenmerkt zich door de aanwezigheid van cysten op beide nieren van het dier. Deze cysten belemmeren de nierfunctie en kunnen dan ook de dood tot gevolg hebben. PKD is ongeneeslijk, al kan het leven van een aangetast dier met een juiste medicatie soms verlengd worden. De symptomen zijn vaak veel drinken en daarbij ook veel urineren. PKD komt in verschillende gradaties voor. Vanwege het erfelijke karakter van PKD is het belangrijk dat deze afwijking getraceerd wordt, ook al worden katten er soms uit mee. Het is namelijk erfelijk. De diagnose PKD kan worden gesteld middels een echografie, die wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde dierenarts.

Kattenaids (FIV)
Kattenaids heeft veel overeenkomsten met aids die mensen kan treffen. Het staat vast dat kattenaids niet besmettelijk is voor mensen en andersom. Katten kunnen het virus krijgen wanneer ze gebeten worden door een geïnfecteerde kat. Vaak blijkt die kat tot een zogenaamde risicogroep te behoren, ongecastreerde katers die de grenzen van hun territorium fel verdedigen. De kans op overdracht via seksueel contact is op zich vrijwel nihil, maar een positieve kater kan wél via de nekbeet een poes tijdens de dekking besmetten. Op die manier kan ook door te fel spelen een besmette poes haar jongen besmetten. Kattenaids is ongeneeslijk. Er is eigenlijk geen medicijn tegen en al helemaal geen enting waarmee u uw dieren ertegen kunt beschermen. Het is daarom erg belangrijk dat u een met kattenaids besmette kat niet in contact laat komen met andere katten.

Leukemie (FeLV)
Leukemie is een virusziekte die katten van alle leeftijden kan treffen. Katten kunnen het virus oplopen wanneer ze gebeten worden door een geïnfecteerde kat, maar in mindere mate ook door samen te eten, elkaars vacht te wassen en een kattenbak te delen. Omdat het virus het immuunsysteem van de kat aantast, kunnen de symptomen divers zijn. De kat kan dan bijvoorbeeld veel bevattelijker zijn voor allerhande virussen en bacteriën. Bovendien kan het virus de oorzaak zijn van tumoren in onder meer de lymfeklieren. Leukemie is ongeneeslijk. Er is wel een entstof tegen beschikbaar, maar deze wordt nog niet op grote schaal toegediend, omdat de dekking nog niet volledig is.

Patella Luxatie
Patella Luxatie (PL) is een erfelijke afwijking aan de knieën die bij diverse katten- en hondenrassen voorkomt, waaronder de Brit. De afwijking kenmerkt zich door enigszins tot behoorlijk loszittende knieschijven. In verreweg de meeste gevallen is er sprake van een lichte luxatie, waar de kat relatief weinig hinder van ondervindt. De diagnose kan worden gesteld door een goede dierenarts. Bij katten die erge last hebben van PL kan een operatie, uitgevoerd in een gespecialiseerde kliniek, uitkomst bieden.