De Voeding

Katten hebben behoefte aan een voeding met als hoofdingrediŽnten dierlijke eiwitten en vetten. Hun voedsel moet dan ook veel vlees en vis bevatten. Fabrikanten van goede premiummerken, zoals Royal Canin en Iams, weten dit en staan hiervoor garant. Nu is dit soort voer vaak aan de prijzige kant en dat heeft een reden. Dierlijke eiwitten zijn namelijk duurder dan plantaardige. Daarom is het vrijwel onmogelijk om goedkope voeding voor katten te maken die voldoende hoogwaardige dierlijke vetten en eiwitten bevat. Wilt u uw kat niet tekortdoen, geen dan bij voorkeur droogvoer van een duurdere kwaliteit. Als u meer dan ťťn kat heeft, is het aan te raden om een grootverpakking aan te schaffen. Die zijn namelijk een stuk voordeliger. Zorg er dan alleen wel voor dat u het droogvoer in een luchtdichte voerton bewaart, om op deze manier de kwaliteit van het voer te behouden.

Naast de kant- en klare voeding kunt u uw kat zo nu en dan extraatjes geven in de vorm van kattensnoepjes en vers vlees, zoals kip, wild of vis. Risicovlees, zoals kip, orgaanvlees en varkensvlees moet u vooraf koken. Andere soorten, zoals roodvlees en wild, kunt u rauw geven. Let u er dan uiteraard wel op dat de normale hygiŽne, zoals die ook voor mensen geldt, in acht is genomen. Wilt u uw kat zo nu en dan melk geven, geef dan geen koemelk. Dit bevat namelijk teveel lactose en dat zou tot diarree kunnen leiden. Kies daarom voor speciale kattenmelk. Wat ook mag, is gesteriliseerde slagroom of gesteriliseerde volle koffiemelk. Hierin is de lactose door de fabrieksmatige verhitting onschadelijk gemaakt.

Wanneer een kat natuurlijk voedsel eet, worden zijn gebit en tandvlees op natuurlijke wijze gemasseerd en schoongehouden. De meeste katten echter eten hun natuurlijk voedsel in de vorm van droge brokjes, gemalen vlees of vis en natvoer. Hierop hoeft de kat niet tot weinig te kauwen en is het daarom van belang dat uw kat geregeld wat voedsel krijgt waar hij flink op moet kauwen, zoals een stuk schapenhart, een eendagskuiken of gedroogde vis. Dit om gebitsproblemen frequent te voorkomen.

Katten hebben kleine weerhaakjes op hun tong waardoor ze alle haren, die ze tijdens het wassen oplikken, ook binnenkrijgen. Hierdoor vormt zich een haarbal in de maag die moet worden uitgebraakt. Door middel van het eten van gras kan dit proces worden vereenvoudigd. Loopt uw kat niet vrij buiten, zorg er dan voor dat er altijd gras beschikbaar is. Wanneer er geen gras beschikbaar is, kan de kat aan de kamerplanten gaan knabbelen, die giftig kunnen zijn.

Britten zijn mooie, compacte katten. Alles aan hen is rond en stevig. Maar vooral gecastreerde katers en gesteriliseerde poezen hebben aanleg om te dik te worden en dan bijvoorbeeld een onesthetisch hangbuikje krijgen. De meeste volwassen Britten zijn uit zichzelf niet de alleractiefste dieren. Daarom is het goed uw kat te stimuleren tot bewegen, zoals met hem te spelen. U houdt hem hiermee in conditie en voorkomt dat hij te zwaar wordt.
Een kat die te dik is, mag overigens nooit en te nimmer zomaar op dieet worden gezet. Wanneer een kat een of meer dagen niets te eten krijgt, komen er stoffen in het lichaam vrij die de kat kunnen vergiftigen. U kunt dan beter zijn lichaamsbeweging stimuleren en hem daarnaast dagelijks op een vast tijdstip dieetvoer geven. Welk dieetvoer voor uw kat geschikt is, kunt u het beste overleggen met uw dierenarts.