De verzorging

Verzorging van de nagels
Kattennagels hoeven in principe nooit geknipt te worden. U kunt dat natuurlijk wel doen om te voorkomen dat uw kat mensen of andere dieren bezeert of wanneer hij veel aan het meubilair krabt. Gebruik altijd een goede nageltang voor kattennagels en knip maar een paar millimeter af, zodat u niet in het leven knipt. Knip zo nu en dan spelenderwijs een nagelpuntje van een kitten, dan went het dier eraan en voorkomt u worstelpartijen wanneer de kat groter en veel sterker is.

Krabbehoefte
Elke kat heeft veel behoefte om te krabben. Bij gebrek aan krabmogelijkheden zal uw kat deurstijlen, behang en meubilair als krabgelegenheden in gebruik gaan nemen. Heeft een kat dit eenmaal geleerd, dan is het moeilijk hem nog op een andere gedachte te brengen. Schaf daarom een krabpaal aan die niet bij elke zachte landing van uw kat omvalt en die zo hoog is dat hij er staand op zijn achterpoten nog goed aan kan krabben.

Verzorging van de oren
Britten horen kleine oortjes te hebben met afgeronde punten. Om dit te accentueren knippen of plukken mensen die hun Britten uitbrengen op shows, de uitstekende haartjes op de oorranden en oortoppen weg. Maak de oren alleen schoon als het nodig is. Doe dit bij voorkeur met een voor katten bestemde oorcleaner.

Verzorging van de ogen
De ogen van een Brit hebben doorgaans weinig verzorging nodig. Het eventuele vuil in de ooghoekjes kunt u voorzichtig weghalen met een met gekookt water vochtig gemaakte tissue. Wrijf altijd in de richting van de neus.

Verzorging van het gebit
Katten wisselen meestal tussen de 4e en 6e levensmaand hun kittengebit voor een volwassen gebit. Het is aan te bevelen dit proces te controleren. Soms blijft er namelijk een melktandje vastzitten, waardoor de onderliggende tand scheefgroeit. Als u twijfelt, ga dan altijd naar de dierenarts.
Ook kunnen katten cariŽs, tandsteen en tandhalsontstekingen krijgen. Net als voor mensen kan dit voor katten heel pijnlijk zijn. Onbehandelde gebitsproblemen kunnen leiden tot tanduitval. Maak er een goede gewoonte van om het gebit eens per maand goed na te kijken en vraag uw dierenarts bij de jaarlijkse enting dit ook te doen. Probeer ook de vorming van tandsteen te voorkomen door uw kat regelmatig voedsel te geven waarvoor hij zijn gebit moet gebruiken, zoals schapenhart, eendagskuiken of gedroogde vis.

Vachtverzorging
De Brits Korthaar heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Een wekelijkse borstelbeurt, met een borstel van varkenshaar, is vaak voldoende om de vacht in goede conditie te houden. U moet uitkijken met rubberen borsteltjes, ga daar niet te voortvarend mee te werk, want zo kunt u de vacht beschadigen.

Haarballen
Voor haarballen is er een speciale pasta verkrijgbaar die ervoor zorgt dat de haarballen via de darmen afgevoerd worden en dus niet hoeven worden uitgebraakt. Je kunt ook gewoon gras geven om je kat te laten Ďverlossení van zijn haarballen.

Wassen
Brengt u uw Brit op shows uit, dan is een wasbeurt soms noodzakelijk. Was de kat minimaal 3 Š 4 dagen vantevoren, zodat de vacht de kans krijgt om zich te herstellen. Went u het kitten hier op jonge leeftijd al aan en introduceert u het wassen spelenderwijs, dan geeft het zelden problemen zodra het dier volwassen is.
Sommige katten blijven een hekel houden aan water. Bij deze katten kunt u de vacht, tegen de haargroeirichting in, insmeren met zemelen, vetvrije talkpoeder of een droogshampoo voor katten die u even later weer grondig uitborstelt. Vet en vuil hechten zich hier namelijk aan, zodat de vacht weer schoon en veerkrachtig wordt.

De staart
Brengt u uw Brit uit op een show, dan kunt u de mogelijk spits toelopende staartpunt optisch ronder doen lijken door de uitstekende, langere haren af te knippen of ze er zachtjes uit te plukken. Bovenop de staart, niet al te ver van de staartaanzet, zit bij katers een geurklier die overuren kan maken wanneer het dier geslachtsrijp wordt. Dit heeft een plakkerige, donkere talguitscheiding tot gevolg die niet alleen lelijk oogt, maar er ook voor kan zorgen dat de huid verstikt en het haar op die plaats uitvalt. Voor een snel resultaat kunt u de staart insmeren met maÔzena. Laat het product een volle nacht intrekken en borstel het de volgende dag weer goed uit. Castratie verhelpt het probleem blijvend.

Vlooienbestrijding
Ook binnenkatten kunnen last krijgen van vlooien. U kunt zien of uw kat ze heeft door de staartaanzet en buik te controleren op kleine bruinzwarte korreltjes.
Er zijn veel verschillende antivlooienmiddelen te koop. Wanneer uw kat vlooien heeft, is het noodzakelijk om het dier ook te ontwormen. Vlooien brengen namelijk lintwormen over.

Wormen
Vrijwel alle kittens zijn besmet met (spoel)wormen, die zij via de moedermelk meekrijgen van hun moeder. Daarom moet een kitten op jonge leeftijd regelmatig ontwormd worden. Het is aan te raden om dit met 4, 6 en 8 weken en daarna met 4 mnd, 6 mnd en 1 jaar te doen. Na 1 jaar, ieder halfjaar herhalen.