De rasstandaard

Type
De Brits Korthaar is een compacte, evenwichtig gebouwde en krachtige kat met een stevig en gespierd lichaam, een brede borst en stevige korte rechte poten met ronde voeten. De staart is dik aan de basis en rond aan het uiteinde. De kop is rond met een goede ruimte tussen de kleine oren. Ronde wangen, stevige kin, grote ogen, rond en open, en een korte brede neus. De vacht is kort en dicht ingeplant.

Kop
Rond gezicht met volle wangen en een brede schedel met ronde beenderstructuur. Kop wordt op een korte dikke nek gedragen. De neus zelf moet kort, breed en recht zijn. Het voorhoofd dient afgerond te zijn, overgaande in een korte rechte neus met een overgang die niet te geprononceerd mag zijn, maar een lichte welving. De kin moet vol, stevig en breed zijn. Een afwijking hiervan resulteert in een fout. Het gebit moet sluitend zijn. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin behoort nagenoeg recht te zijn. De oren dienen klein, breed aan de basis te zijn, afgerond aan de bovenzijde, zodanig uit elkaar geplaatst dat ze de contouren van de kop niet verstoren. De buitenkant van het oor moet goed behaard zijn, de binnenkant niet teveel. De ogen zijn groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst, zonder neiging tot een oosterse vorm.

Lichaam
Compact lichaam met korte rechte ruglijn. Diepe borst en laag op de poten. De romp is even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam. Poten behoren kort, recht en stevig te zijn en de voeten rond.
En een staart van gemiddelde lengte. Breder aan de basis dan aan het ronde uiteinde.

Vacht
Korte, stevig aanvoelende, dicht ingeplante, veerkrachtige vacht. Een zachte of te losse vacht is incorrect.

Conditie
Perfecte lichamelijke conditie en een alerte en vitale indruk gevend.

Fouten
Kaak- en mondmisvormingen, staartmisvormingen en elke andere anatomische afwijking zoals een te lange, zachte, losse vacht, pluizige staart, zwakke kin en geprononceerde snorhaarkussentjes. Fouten die een eerste plaats of titelcertificaat uitsluiten zijn boven- of onderbeet, afwijking van botstructuur van de staart of andere lichamelijke afwijkingen, te losse of te zachte vacht (bij volwassen katten) en een te vlak of te stomp neusje.