Overwegingen vooraf

Met de aanschaf van een levend dier krijgt u echter niet alleen met lusten, maar ook met lasten te maken. Een zorgvuldig gefokte en gezonde Brits Korthaar kan gemakkelijk vijftien jaar oud worden. U zult hem niet alleen dagelijks moeten verzorgen, maar ook regelmatig moeten behandelen tegen vlooien, regelmatig een wormenkuur toedienen en hem jaarlijks moeten laten enten tegen katten- en niesziekte. Dit hoort, naast een verantwoorde voeding, bij de normale verzorging van een kat die helaas niet goedkoop is.
Volwassen Britten zijn doorgaans rustig, maar vooral jonge dieren kunnen weleens een prachtige bloempot omgooien of hun nagels scherpen aan je nieuwe bankstel. Daarnaast kan een kat, oud of jong, ook weleens een plasje doen op een plaats die u daar niet voor in gedachten had, of een haarbal uitspugen op het tapijt. Bovendien verhaart de Brits Korthaar, net als een andere kat. Vooral in de verharingsperiode zal hij elke dag gekamd of geborsteld moeten worden, maar zijn losse haren vindt u ook terug op uw meubels en kleding.
Gaat u op vakantie, dan moet u iemand zien te vinden die uw kat verzorgt tijdens uw afwezigheid, of moet u op zoek gaan naar een goed kattenpension.
Het is mogelijk dat uw kat ziek of gewond raakt. Ook dan is het dier volledig afhankelijk van uw zorgen. Houdt u er rekening mee dat de dierenartskosten in sommige gevallen erg hoog op kunnen lopen. En evenals bij mensen komt ook bij katten ouderdom met gebreken, waardoor uw Brits Korthaar wellicht meer verzorging nodig heeft. Dit hoort er allemaal bij als u een kat als huisdier neemt. Het is dan ook belangrijk dat u zich goed van alle ‘lasten’ bewust bent alvorens u een kitten of volwassen kat in uw gezin opneemt.

Past een Brit bij mij?
Een Brits Korthaar heeft over het algemeen een gelijkmatig humeur en een rustig en goedmoedig karakter. Een kat die goed gesocialiseerd is en ouders met een rastypisch karakter heeft, kan het doorgaans goed vinden met andere katten, met honden en kinderen.
Britten houden van communicatie over en weer met hun mensen en vinden het heerlijk om geaaid en geknuffeld te worden, maar dringen zichzelf zelden aan mensen op al zijn er uitzonderingen. Jonge dieren zijn vaak nog erg speels, maar als ze één of twee jaar oud zijn worden ze iets minder actief. De katten kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden, maar houden wel van gezelschap en gezelligheid. Een Brit is dus geen kat die eenzaam de dagen kan of wil doorbrengen. Hij protesteert waarschijnlijk niet door huisraad te vernielen, maar zijn levensvreugde zal afnemen en hij zal dit op subtielere manieren laten merken.
Deze eigenschappen en het feit dat Britten niet zo ‘spraakzaam’ zijn als bijvoorbeeld veel rassen van oosterse oorsprong, maakt ze tot prettige katten voor zowel rustige mensen als voor drukke gezinnen. Er zijn echter ook exemplaren die wat gecompliceerder in elkaar zitten. Om teleurstellingen te voorkomen, is het daarom belangrijk dat u het kitten niet op het eerste beste adres aanschaft.