De aanschaf

De Brits Korthaar is een populair ras. Juist omdat hij zo populair is, moet u extra goed uitkijken als u een kitten wilt aanschaffen. Zo worden er weleens Brits Korthaarkittens aangeboden (bijv. op Marktplaats) zonder stamboom. Deze dieren zijn vrijwel nooit raszuiver. Ook al blijkt het een enkele keer inderdaad om een raszuiver nest te gaan, een raskat zonder stamboom is altijd verdacht. Zeker omdat de kosten voor een stamboom gemiddeld nog geen vier procent uitmaakt van de gemiddelde verkoopprijs van een kitten. En wanneer een fokker zijn zaakjes goed voor elkaar heeft, is er geen enkele reden toe waarom een vereniging uitgifte van stambomen zou weigeren. Dit wordt bij enkele verenigingen alleen gedaan wanneer de ouderdieren niet (of positief) zijn getest op besmettelijke en/of dodelijke ziekten zoals HCM of PKD. Ook als een fokker de poes meer nestjes laat krijgen dan gezond voor haar is, (max. 1 nestje per jaar) kan een vereniging besluiten geen stambomen af te geven. Daarom kunt u beter niet ingaan op aanbiedingen van nestjes zonder stamboom, want meestal is er iets mis mee.

Als u wilt gaan showen en/of fokken, is het verstandig u eerst in het ras te verdiepen. U kunt namelijk niet met elk kitten showen en/of fokken. Koop een kitten uitsluitend bij ervaren en goed bekend staande fokkers die u hierin kunt adviseren.
Omdat u met uw kitten mogelijk wilt gaan fokken, is het ook belangrijk dat u een fokker vindt die de dieren vooraf laat testen op de bij Britten voorkomende rasgebonden erfelijke afwijkingen, bijv. HCM en PKD. Ook is het belangrijk te weten of er zich onder de voorouders van uw kitten geen ander ras dan de Brits Korthaar bevindt, met uitzondering van eventueel een enkele Pers in de achterhoede.
Toch kan geen enkele fokker, hoe ervaren ook, u de garantie geven dat uw kitten uit zal groeien tot een kampioen.
Zoekt u een Brits Korthaarkitten als huisdier en bent u niet van plan om met het dier te gaan showen of fokken, dan zijn kleine schoonheidsfoutjes voor u wellicht van minder belang. In elk nest bevinden zich wel n of meer kittens waarvan de fokker kan zien dat ze niet voldoen aan de hoge eisen die de rasstandaard stelt. Bi-colour Britten met te weinig wit bijvoorbeeld of Britten die niet de gewenste oogkleur hebben. Ook worden er weleens langhaartjes/pluisjes uit twee Brits Korthaarkatten geboren. Dergelijke kittens hebben dezelfde goede basis gehad als de showkwaliteitkittens uit het nest, zodat u verzekerd bent van een dier dat verder in orde is.

Wanneer u naar de fokker gaat om de kittens te bekijken, moet u letten op een aantal zaken. Bij de meeste fokkers zijn meerdere katten in huis, maar als het er werkelijk wemelt van de katten is dat geen goed teken. Ook horen de kittens in huis op te groeien en niet in een schuurtje of buitenren, want zo ontstaan er problemen van sociale aard. Geestelijk en lichamelijk gezonde katjes beschouwen uw bezoek als iets interessants. Let ook op de hygine. In een cattery kan het minder fris ruiken dan bij u thuis, maar dat is zeker geen excuus voor kattenbakken die bezaaid liggen met uitwerpselen en andere symptomen die wijzen op een beperkte mate van verzorging. Als dat allemaal in orde is, kijkt u of het kitten een gezonde indruk maakt. Uitvloeiingen uit neus en ogen, vlooien in het vachtje, vieze oortjes of sporen van diarree zijn geen goed teken.

Wanneer u een huisdier zoekt, kies dan bij voorkeur het kitten die u het meest aanspreekt. Ook katten hebben zo hun voorkeuren, dus de kans is groot dat een van de kittens u erg aardig vindt en dat ook laat blijken. Gevoelskeuzen vallen vaak prima uit.

Een serieuze fokker zal zijn kittens nooit aan de nieuwe eigenaar meegeven alvorens ze de leeftijd van 12 13 weken hebben bereikt. Het paspoort wordt tegelijkertijd met het kitten meegegeven. Meestal kan ook de stamboom direct worden meegegeven, maar soms volgt deze wat later. Veel catteries werken met een koopcontract. Zorg ervoor dat de inhoud redelijk is alvorens u deze tekent.